David Liška

"Protistátní činnost" Vladimíra Menšíka

16. 11. 2017 8:24:56
Jedné noci roku 1949 byl Vladimír Menšík opět na tahu po brněnských restauracích. Společně s dvěma dalšími kamarády zavítali také do jednoho hotelu na tehdejší ulici Leninova (dnes Kounicova) a začali hlasitě zpívat...

Jedné noci,1) kdy byl Vladimír Menšík s dalšími dvěma kamarády opět na tahu, se všichni společně zastavili v jedné z brněnských restaurací na ulici Leninova (nyní Kounicova). Byli ve veselé náladě, a tak hned po usednutí začali za doprovodu kytary zpívat. Zpívali pěkně, ale hlasitě a pobuřujícím způsobem. Všemu nasadil korunu další kamarád, který posléze vrazil do dveří a na celé kolo prohlásil, že "to se v juni stejně posere". Psal se rok 1949. Skupinka se s ním halasně přivítala a pokračovala v pití. Všudypřítomní špicli zbystřili a zanedlouho již byli Vladimír Menšík a spol. na nejbližší policejní stanici. Zde byl sespán předběžný protokol. Onomu muži, mluvícímu slovenským nářečím, se předtím cestou na stanici podařilo uprchnout (zanechal za sebou jen klobouk, který při útěku ztratil).

Proč byl Vladimír Menšík o čtyři dny později vyslýchán?

  1. Protože v restauraci hotelu Moravia zpíval společně s ostatními satyrické písně Karla Steigla. Písně sice povolené, ale zpívány způsobem vzbuzující protistátní tendence.
  2. Muže, který pronesl výrok na adresu lidově demokratického státního zřízení nikdo ze skupinky neokřikl, naopak s ním vesele popíjeli dál.

Je pochopitelné, že při výsleších nikdo onoho muže neznal a písně, které zpívali, byly přece povolené. Jak Menšík uvedl, "jsou zpívány v rozhlase, divadlech a kabaretech." Muže pak neokřikl, protože, dle jeho slov, "viděl, že mluví hlouposti pod vlivem alkoholu a proto se s ním nechtěl hádat." Ostatně, dochované výpovědi všech vyslýchaných se ve všem až nápadně shodovali...

Celý případ byl pak v listopadu roku 1949 odložen. Muž mluvící slovensky nebyl nikdy dopaden a pro Vladimíra Menšíka neměla tato nepříjemná životní situace naštěstí žádné fatální následky.

Poznámky:
1) 15. dubna 1949. Archiv bezpečnostních složek, Správa vyšetřování StB - vyšetřovací spisy.

Autor: David Liška | karma: 23.76 | přečteno: 2092 ×
Poslední články autora