Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Probuzení - film z roku 1960

V jednom z minulých krátších příspěvků jsem se zmínil o filmu Probuzení, jenž měl premiéru v roce 1960. Nyní se podíváme na rané přípravy, které můžeme sledovat na základě bohatých produkčních materiálů.
Petr Kostka jako Vilda a Jana Brejchová v roli krásné Jitky

V jednom z minulých krátších příspěvků jsem se zmínil o filmu Probuzení, jenž měl premiéru v roce 1960. Pro připomenutí - bylo to v souvislosti nepořádku, který filmaři zanechali u jedné z chat, u které se natáčelo. Děj je jednoduchý - jedná se o příběh chuligánské party, která se jen tak poflakuje a nemá žádný cíl. Členem je i pohledně svůdná Jitka (v podání Jany Brejchové), do které se zamiluje mladý Tonek (Jan Šmíd), a který se kvůli ní snaží v partě zaujmout své místo. Film má výchovný charakter a poukazuje na mladé lidi, kteří se vydali na scestí. Hlavní dva hrdinové mají štěstí, vše pro ně končí dobře. Vladimír Menšík se tady objevuje v nepříliš sympatické roli vrchního, pod nímž Tonek pracuje. My máme příležitost podívat se na film z druhé strany a na základě bohaté produkční dokumentace, uložené v archivu Filmového studia Barrandov můžeme sledovat nelehký zrod tohoto, myslím i dnes cenného, filmu.

V prosinci roku 1957 bylo rozhodnuto, že literární scénář, jehož autorem je Otakar Kirchner, bude do filmové podoby ztvárňovat Jiří Pleskot. Začátkem příštího roku předložili režisér Pleskot a autor Kirchner dramaturgii tvůrčí skupiny Hanuš-Träger novou verzi scénáře. Na Umělecké radě se v březnu vyjádřili jednotliví členové, kteří hlavně poukazovali na nepravděpodobnost existence podobné party, která by jistě neunikla pozornosti a brzy by byla pochytána. Také "chybou scénáře je celkem sympatické vylíčení celé party … Členové U[mělecké] R[ady] jsou toho názoru, že by tu nemusela být celá řada hrdinů socialistické společnosti, ale přece je nutno ukázat vztah této bezprizorní party k celkové mase mládeže … Do děje mělo by pronikat více konfrontování se socialistickou současností, což by přivádělo morálku a vztahy v této partě až do paradoxních situací." E. A. Saudkovi se také nezdálo vykreslení vztahu Tonka s Jitkou: "Všichni jsme se shodli, že ten milostný vztah je slibný. Nutno však ukázat, čím si Tonek zpočátku získává Jitku a hlavně to, že se mění; Tonek během příběhu však svou podobu leckde mění ve svůj neprospěch, někdy je mladší a působí jako jelimánek, u něhož je pochybné, že by získal náklonnost Jitky, jindy je zas neuvěřitelně starší.“

Schválení literárního scénáře ještě předcházela návštěva filmařů dorostové výchovny pro mladistvé v Kostomlatech pod Milešovkou, aby se tak mohli seznámit s prostředím, o kterém budou zanedlouho natáčet. V červnu také směřovala prosba tvůrčí skupiny Hanuš-Träger na Lidový trestní soud, kvůli zaslání adres mladistvých, jejichž případy byly před soudem projednávány, "aby se režisér filmu obeznámil přímo s mladistvými, jejichž případy byly během posledních dvou let projednávány před senáty lidového soudu." (Samotný Otakar Kirchner se při psaní stal na rok lidovým soudcem, aby tak více do problematiky pronikl).

V červnu 1958 byl E. Hoffmanem (ředitel Filmového studia Barrandov) a J. Markem (ředitel Československého filmu) schválen literární scénář, který stále nesl název Odsouzeni k životu, a započalo se s průzkumem realizace. Novým režisérem filmu se stal Jiří Krejčík. K filmu se také vyjadřovalo ministerstvo školství, kteréme se nelíbily popsané chování vychovatelek v domově mládeže, ve kterém Jitka žila. "Chování vychovatelky ve scénách s Jitkou … kde vychovatelka cloumá novou chovankou, je nevhodné, a není možné, aby se v takové formě objevilo na filmovém plátně. Rovněž postoj ředitelky, která v této situaci přichází na scénu a přehlédne nesprávné chování vychovatelky, není možné ponechat tak, jak uvádí scénář. Také v dřívější scéně, kde vychovatelka vyprazdňuje kabelku Jitky a hází věci na stůl, neodpovídá správným pedagogickým zásadám přijímáni nových chovanců, které je třeba přijímat jako mladé lidi, kteří se sice dopustili přestupků, ale kteří nejsou trestanci." Pravda, realita mohla být zcela vzdálena těmto požadavkům na změnu scénáře, filmaři se ale podle toho museli zařídit. V té době filmaři také požádali o možnost seznámit se s novými uchazeči o studium na DAMU a v Bratislavě pak navštívili Hudební a divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění.

V červenci opět došlo na částečné přepracování scénáře, přičemž hlavním problémem se opět stala nevěrohodnost vztahů v celé partě, kdy režisér Krejčík vymezil dva hlavní problémy: proč Tonek zběhl k partě (je to opravdu jen kvůli Jitce?) a proč parta Tonka v partě toleruje (to o Jitku nikdo další z party nemá zájem?).

V září se rozhodovalo o třech představitelích mužských rolí. Proti Janu Šmídovi (role Tonka) neměl díky výtečnému studijnímu prospěchu profesorský sbor hereckého ústavu žádných námitek. Horší to ale bylo s dvěma "chuligány", Vildou (Petr Kostka, posluchač 2. ročníku) a Emilem (Jiří Kodet, posluchač 3. ročníku). Když u prvního vadil slabý, u druhého to byl již velmi špatný prospěch. Jiří Kodet "byl přijat i přes menší vzdělání pro svůj herecký talent, ale nejeví dostatečnou píli..." Ve filmu se oba nakonec objevili, ale zatím nevím, jestli musel Jiří Kodet opakovat 2. ročník, jak mu za přijetí role hrozilo. Jana Brejchová byla hned od začátku jasnou představitelkou Jitky a podle Jiřího Krejčíka odvedla skvělou práci už na dvou předešlých filmech Vlčí jáma a Morálka paní Dulské. Proto jí navrhl zvýšit denní honorář. Herecké oddělení pak Janě Brejchové zaslalo následující sdělení:

Milá Jano,
musím Ti říci, že rád píši takovéhle dopisy. Z iniciativy ss. režiséra Krejčíka a vedoucího štábu s. F. Miliče podala TS Hanuš-Träger rozklad o tom, jak si obětavě vedeš v jejich filmu ‚Odsouzeni k životu‘ a na základě toho rozhodl s. ředitel Hofman 8. t.m., že Tě zařazuje ze 2. platové stupnice denních 300,- Kčs do 3. platové stupnice denních 320,- Kčs a to zejména ke Tvému výkonu ve filmu ‚Morálka paní Dulské‘. Platí to už od počátku filmu ‚Odsouzeni k životu‘. Prosím, abys přijala upřímné blahopřání k tomuto úspěchu a těším se, že mi svou prací i svým uměním brzy zase dáš příležitost k podobnému dopisu. Filmové studio Barrandov, herecké oddělení. Na vědomí: TS Hanuš-Träger, produkce filmu ‚Odsouzeni k životu‘.

Na film byly i v době natáčení vznášeny další a další připomínky, tím ale čtenáře již nebudu zatěžovat. Pro úplnost jenom dodejme, že název filmu Odsouzeni k životu byl v srpnu roku 1959 změněn na konečný titul Probuzení, že ve dnech 5. - 11. února 1960 měl v kině Olympic předpremiéru a o den později samotnou premiéru.

Zdroj: Barrandov Studio a.s., archiv, Scénáře a produkční dokumenty, film Probuzení.

Autor: David Liška | pondělí 6.1.2020 15:31 | karma článku: 10,78 | přečteno: 657x
  • Další články autora

David Liška

Naše bláznivá rodina

Když v polovině srpna 1967 končilo natáčení filmu Klec pro dva, byl Vladimír Menšík už u jiného filmového štábu, kde se věnoval roli tatínka Luďka Solničky v komedii Jana Valáška Naše bláznivá rodina. Ukázka z knižní monografie.

11.6.2023 v 20:02 | Karma: 7,50 | Přečteno: 230x | Diskuse| Kultura

David Liška

Komedie podle námětu Vladimíra Menšíka

U zrodu nápadu vytvářet a natáčet na základě Menšíkova vyprávění televizní inscenace stál Gustav Oplustil, s nímž Menšík již dříve spolupracoval, připomeňme třeba sérii scének pro Kabaret U zvonečku. [Ukázka z dokončené knihy]

24.10.2022 v 13:45 | Karma: 8,43 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík - film Dobří holubi se vracejí

Tragikomický příběh Dobří holubi se vracejí natočil Dušan Klein podle stejnojmenné knihy lékaře a spisovatele Ladislava Pecháčka. Další ukázka z připravované knižní monografie o Vladimíru Menšíkovi.

2.5.2022 v 11:50 | Karma: 15,58 | Přečteno: 499x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík ve filmu Bouřlivé víno

Ve známé komedii Bouřlivé víno ztvárnil Vladimír Menšík pravověrného progresivního komunistu, předsedu JZD Michala Janáka. Ukázka z připravované monografie.

24.1.2022 v 19:33 | Karma: 16,37 | Přečteno: 909x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík ve filmu Zlatá svatba (rok 1971)

V září 1971 se na zakázku Československé televize a pod režijním vedením Jaroslava Macha začala natáčet veselohra z vesnického prostředí, jejíž ústředním motivem se staly zmatky kolem zlaté svatby babičky a dědečka Kubzových.

13.10.2021 v 19:09 | Karma: 8,93 | Přečteno: 459x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík jako Jarda Středa ve filmu Maratón

V roce 1967 se Vladimír Menšík zúčastnil natáčení válečného filmu Maratón, kde se jeho postava Jardy Středy stává navigátorem sovětské Rudé armády, která spěchá osvobodit Prahu. Ukázka z připravované monografie o Vl. Menšíkovi.

26.7.2021 v 23:29 | Karma: 7,02 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura

David Liška

Pozadí filmu Čintamani & podvodník

Film Čintamani & podvodník se skládá ze dvou povídek podle námětu Karla Čapka. Dnešní povídání nebude ani tak o příbězích samotných, jako o pozadí, které natáčení obou povídek provázelo. (Upravená ukázka z připravované knihy).

19.4.2021 v 22:12 | Karma: 13,38 | Přečteno: 378x | Diskuse| Kultura

David Liška

Neslavný konec jednoho režiséra - film Vánice

Ve dnech 27. 11. 1961 - 13. 5. 1962 se Vladimír Menšík zúčastnil natáčení filmu Vánice. Film u kritiky dopadl špatně, navíc pro jeho režiséra znamenal konec profesní kariéry u celovečerního filmu. Ukázka z knihy.

16.3.2021 v 15:59 | Karma: 14,10 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík - těžké začátky v roli manžela

Dnešní příspěvek vznikl tak nějak z nutnosti. Při psaní knihy o Vladimíru Menšíkovi jsem se dostal do začátku šedesátých let. V této době se událo něco, s čím Vladimír Menšík nepočítal, ale co logicky muselo nastat.

10.2.2021 v 17:18 | Karma: 14,59 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Kultura

David Liška

Hvězda jede na jih - ukázka z knihy

Začátkem dubna se začala v barrandovských ateliérech pod režijním vedením Oldřicha Lipského natáčet hudební komedie Hvězda jede na jih.

23.1.2021 v 22:15 | Karma: 8,46 | Přečteno: 240x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík v roli Šrámkova Řehoříka

Podle kritika Františka Černého zůstávala vedle Hagenbeka už jen jedna důležitá role, která stála za zvláštní povšimnutí, a tou byl právě Menšíkův „vysloveně veseloherní“ Řehořík.

5.12.2020 v 22:55 | Karma: 9,65 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladislav nebo Vladimír Menšík?

Nikdo už přesně neřekne, jak a proč se to stalo, ale od března 1955 se z kulturní scény začíná vytrácet Vladislav Menšík a všechnu slávu na sebe bude postupně strhávat jiné jméno, které později pozná celý národ. (ukázka z knihy)

7.11.2020 v 17:42 | Karma: 16,42 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

David Liška

Malé zamyšlení nad Vladimírem Menšíkem

Dlouhou dobu jsem se rozhodoval napsat článek o Vladimíru Menšíkovi a jeho vztahu k dnešní době. O člověku, který nám tady opravdu chybí. Zamyslet nad Menšíkem a jeho kouzlem, které je i třicet let po jeho smrti stále živé.

16.9.2020 v 18:11 | Karma: 16,87 | Přečteno: 461x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík a Státní divadlo Brno (1950 - 1953)

Vladislav (Vladimír) Menšík nehrál pouze v rámci studentských představení JAMU, třídní profesor Milan Pásek dával svým studentům také možnost seznamovat se s prací v zákulisí a hrát epizodní role ve Státním divadle Brno.

31.8.2020 v 22:18 | Karma: 7,62 | Přečteno: 272x | Diskuse| Kultura

David Liška

HUKO - Vladimír Menšík na největší socialistické stavbě

V létě roku 1952 se studenti JAMU připojili k socialistické výstavbě a odjeli na tehdejší největší stavbu socialismu v Československu - obrovského hutního kombinátu nedaleko Košic.

15.8.2020 v 14:29 | Karma: 16,85 | Přečteno: 830x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík: Trnitá cesta k vytouženému studiu herectví

Strojní průmyslovku Vladimír Menšík předčasně ukončil v lednu 1948. Mezi tímto datem a vstupem na Janáčkovu akademii múzických umění v září 1949 uplynul rok a půl.

17.7.2020 v 18:55 | Karma: 16,13 | Přečteno: 576x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík - z neúspěšného strojaře nadějný herec

Kde se zrodila touha Vladimíra Menšíka stát se hercem? A jak se rodiče vyrovnali s tím, že nebudou mít doma strojaře?

3.7.2020 v 17:59 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík na měšťanské škole

K dnešnímu 32. výročí úmrtí Vladimíra Menšíka jsem si připravil další krátkou ukázku z připravované knihy. Po absolvování obecné školy přestoupil Vladimír Menšík na měšťanskou školu na ul. Táborská...

29.5.2020 v 10:58 | Karma: 9,96 | Přečteno: 497x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vyšší průmyslová škola strojnická

V letech 1943-1947 Vladislav Menšík navštěvoval strojnickou průmyslovku v Brně. Za let okupace na ní vládl Jan Bujniak, nejdříve jako správce školy, posléze jako její ředitel.Jak to ve škole za Menšíkovy doby vypadalo?

25.5.2020 v 12:14 | Karma: 18,29 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík vs. Národní divadlo

Stále je o čem bádat. Příkladem může být Menšíkovo angažmá v Národním divadle. O tom nám zanechal informace Lubomír Kostelka, podle kterého přijal Menšík nabídku režiséra Miroslava Macháčka k účinkování ve hře, kterou režíroval.

10.3.2020 v 12:01 | Karma: 13,98 | Přečteno: 865x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 575x
Programátor se zájmem o historii a český film. Zajímá mě hlavně osoba Vladimíra Menšíka a dění ve filmu za slavné Barrandovské éry. Čerpám z výzkumu pro web vladimir-mensik.cz

Seznam rubrik