Malé zamyšlení nad Vladimírem Menšíkem

16. 09. 2020 18:11:11
Dlouhou dobu jsem se rozhodoval napsat článek o Vladimíru Menšíkovi a jeho vztahu k dnešní době. O člověku, který nám tady opravdu chybí. Zamyslet nad Menšíkem a jeho kouzlem, které je i třicet let po jeho smrti stále živé.

Dlouhou dobu jsem se rozhodoval napsat článek o Vladimíru Menšíkovi a jeho vztahu k dnešní době. O člověku, který nám tady opravdu chybí. Vedle toho, že o něm připravuji kompletní knižní monografii, se chci takto konkrétně zamyslet nad Menšíkem jako člověkem a jeho kouzlem, které je i třicet let po jeho smrti stále živé. Čím to? Tyto krátké řádky lze vzít jako malou přípravu na delší příspěvek.

Kouzlo Menšíka jako „lidového“ herce, jako člověka, který měl k lidem hodně blízko, vystihuje příhoda z rodných Ivančic. Tam bydlel jeden z jeho strýců, který později zdědil ohromnou vilu, ve které pak žil sám, jen se svou manželkou. Menšík společně s ostatními bratranci a sestřenicemi kolem domu často zvědavě běhali, přesto je strýc nikdy nepozval. Později, když byl Menšík již známým hercem, pozvání obdržel. Nepřišel. Strýc, kterého se to dotklo, na jeho adresu poznamenal něco v tom smyslu, že si hraje na hvězdu a přitom mu sláma čouhá z bot. Menšík odpověděl, že „„možná právě díky té slámě vím, kam patřím a jsem tím, čím jsem.“ V odpovědi je vše. Vladimír Menšík věděl odkud pochází, věděl, ke komu se má vracet a ke komu má blízko. Vždyť který z herců (ať předlistopadových nebo popřevratových) zakládal historky ze svého života tolik na vzpomínkách z dětství, na svém životě mezi všemi těmi tetičkami, strýci, bratranci a sestřenicemi?

Svou lásku k lidem prokázal i později, v době. kdy upadl v nemilost a souhrou okolností mu bylo nabídnuto jezdit po besedách s diváky. Vladimír Menšík byl k neudržení, vydržel opravdu mnoho, ale měl své zdravotní limity. Proto se se k němu později přidávali i jeho kolegové od filmu, kteří přispívali zase svými historkami a umožňovali Menšíkovi nabrat druhý dech. O pracovním vypětí hovoří jeho diáře, z nichž jeden je uložen v ivančickém muzeu, v exposici věnované Vladimíru Menšíkovi. Kolik dalších diářů uchovává jeho pozůstalost nacházející se někde v jednom z pražských domů na Letné?

Jistě si každý vzpomene, že občas od herců či jiných veřejně známých lidí slyší vzdechy nad tím, jak je někdy už obtěžuje a unavuje, když si jich lidé všímají, novináři se je snaží odchytit pro svoje noviny, časopis apod. Možná by si měli přečíst Menšíkova slova o popularitě, která jsou tolik aktuální i dnes: „Když léta usilujete, aby vás diváci aspoň zaznamenali, tak obtíže, které popularita přináší, berete jako daň za to, že se vám poštěstilo.“ Menšík ví o čem mluví, jako úspěšný divadelní herec si musel své místo na plátně vydobýt, mnohé jistě překvapí, kolika vedlejšími rolemi si musel projít, než se z něho stal uznávaný a známý herec. A posléze i známý Člověk.

Obecně lze také přemýšlet nad českým filmem a jeho protagonisty vůbec. Vladimír Menšík byl představitelem „druhé“ vlny českých herců. Mezi ty můžeme řadit všechny, kteří tvořili za éry socialismu: Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, Jan Libíček, Rudolf Hrušínský a mnoho a mnoho dalších. Tyto osobnosti lze jistě srovnat také s herci, kteří působili v českém filmu za První republiky a okupace. Které ze současných herců lze měřítkem těchto dvou etap označit za osobnosti? Za někoho, kdo kolem sebe šíří onu pověstnou auru Pana herce? Vladimíru Menšíkovi a ostatním jistě pomohl jeden důležitý fakt – film v tak velké míře nepodléhal honbě za penězi na jejich tvorbu. Producentem byl stát, který jej štědře financoval. Ano, oproti dnešku byly jiné těžkosti v realizaci, filmy musely být schvalovány více či méně na základě ideologického přínosu pro diváky či jiných, pro tu dobu důležitých kritérií (paralela s americkými Oscary a jejich novými požadavky na filmy čistě náhodná?). Ale právě díky masové výrobě filmů (a to i těch veseloherních) se Menšík s ostatními populárními herci dostával mezi diváka mnohem častěji, než je tomu nyní. Stačilo to, abychom na ně i dnes vzpomínali s takovou nostalgií a respektem? Na toto nám opět odpoví a možná i více vysvětlí Vladimír Menšík: „Když se ale na jevišti, ve filmu, v televizi jen tak skotačí a navrch přidá pár nesmyslů, to je potom cancání, které nemá s humorem nic společného.”

Na závěr ještě jeden postřeh: nestačí dělat se dobrým, dobrým musím být od základu své existence. Ve prospěch Vladimíra Menšíka hovoří i ten fakt, že (slovy, myslím že Jiřiny Bohdalové) to byl přírodní úkaz, živel, který, doplňuji sám, se narodí jednou za sto let. Sto let od Menšíkova narození uplyne v rove 2029. Někdo na obzoru?

Pozn.: citáty převzaty z knihy Menšíková, Olga: Dary Vladimíra Menšíka aneb Stromeček mého veselého života, Praha 1998.

Autor: David Liška | středa 16.9.2020 18:11 | karma článku: 16.87 | přečteno: 461x

Další články blogera

David Liška

Naše bláznivá rodina

Když v polovině srpna 1967 končilo natáčení filmu Klec pro dva, byl Vladimír Menšík už u jiného filmového štábu, kde se věnoval roli tatínka Luďka Solničky v komedii Jana Valáška Naše bláznivá rodina. Ukázka z knižní monografie.

11.6.2023 v 20:02 | Karma článku: 7.50 | Přečteno: 228 | Diskuse

David Liška

Komedie podle námětu Vladimíra Menšíka

U zrodu nápadu vytvářet a natáčet na základě Menšíkova vyprávění televizní inscenace stál Gustav Oplustil, s nímž Menšík již dříve spolupracoval, připomeňme třeba sérii scének pro Kabaret U zvonečku. [Ukázka z dokončené knihy]

24.10.2022 v 13:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 259 | Diskuse

David Liška

Vladimír Menšík - film Dobří holubi se vracejí

Tragikomický příběh Dobří holubi se vracejí natočil Dušan Klein podle stejnojmenné knihy lékaře a spisovatele Ladislava Pecháčka. Další ukázka z připravované knižní monografie o Vladimíru Menšíkovi.

2.5.2022 v 11:50 | Karma článku: 15.17 | Přečteno: 499 | Diskuse

David Liška

Vladimír Menšík ve filmu Bouřlivé víno

Ve známé komedii Bouřlivé víno ztvárnil Vladimír Menšík pravověrného progresivního komunistu, předsedu JZD Michala Janáka. Ukázka z připravované monografie.

24.1.2022 v 19:33 | Karma článku: 16.37 | Přečteno: 909 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 162 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.26 | Přečteno: 305 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 575

Programátor se zájmem o historii a český film. Zajímá mě hlavně osoba Vladimíra Menšíka a dění ve filmu za slavné Barrandovské éry. Čerpám z výzkumu pro web vladimir-mensik.cz

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...