Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vladimír Menšík ve filmu Zlatá svatba (rok 1971)

V září 1971 se na zakázku Československé televize a pod režijním vedením Jaroslava Macha začala natáčet veselohra z vesnického prostředí, jejíž ústředním motivem se staly zmatky kolem zlaté svatby babičky a dědečka Kubzových.
Vladimír Menšík a "vdova Putifarka" (Miriam Kantorková) ve filmu Jaroslava Macha Zlatá svatba

[Ukázka z připravované knižní monografie]

V září 1971 se na zakázku Československé televize a pod režijním vedením Jaroslava Macha začala natáčet veselohra z vesnického prostředí, jejíž ústředním motivem se staly zmatky kolem zlaté svatby babičky a dědečka Kubzových, Jiřiny Šejbalové a Bohuše Záhorského, na svůj věk velice aktivních manželů. Děda Kubza se během "loučení se svobodou" stačí ztratit, babička Kubzová pak svatbu ruší, ale po humorných peripetiích nakonec samozřejmě oba zjistí, že jeden bez druhého nemůže být.

Během července a srpna bylo jednáno s jednotlivými herci o možném nasazení, z nichž například Ladislav Pešek odmítl pro nával jiné práce nebo Libuše Šafránková a Marta Vančurová (role Olgy), protože shodou okolností nastupovaly po prázdninách na nové divadelní scény a z pochopitelných důvodů musely odříct také. Byly také rozesílány technické scénáře, 14. září se konaly herecké zkoušky a 24. září přijel Vladimír Menšík z Prahy, společně s několika dalšími herci, na místo natáčení do Ostravy. Další dny se natáčelo v okolí a proto bylo již dříve zamluveno ubytování v Krnově a Opavě, v hotelech Slezský domov a Orient. Natáčet začal Vladimír Menšík v ostravské části Heřmanice dne 25. září a za dva dny nato se opět vrátil vlakem do Prahy. Po přesunutí štábu blíž k Praze pak pokračoval ve Všeradicích, kde se v říjnu natáčely scény na dvoře „u Kubzů“ a „šibřinky“ v Řeporyjích. Exteriéry zakončil v listopadu v Liteni, malé vsi na okraji Českého krasu, kde se sešel i s Jiřím Sovákem coby předsedou MNV, který po mnoha peripetiích konečně oficiální završí zlatou svatbu manželů Kubzových. Po těchto scénách se Menšík přemístil do ateliérů v Hostivaři, kde strávil tři dny, aby pak svou účast na filmu završil jedním dnem postsynchronů.

Vladimír Menšík, a všichni ostatní herci a členové štábu, se svým způsobem s filmem rozloučili ještě jednou. Denní zpráva z 11. ledna 1972 mluví stroze a jasně: „Na dnešek v noci zemřel Jaroslav Mach“. Tato nečekaná zpráva všechny zaskočila, režisér Mach zemřel teprve v 50 letech. Pohřeb se konal o tři dny později za účasti všech jeho přátel a hlavně kolegů z jeho skoro hotového filmu. Dokončením byli pak pověřeni režiséři Václav Gajer a Zeno Dostál.

Co říci o obsahu filmu? O tom, že ústředním motivem je zlatá svatba jsme se už zmínili. Staří manželé Kubzovi se společně s rozvětvenou rodinou chystají na slavnostní stvrzení svého letitého manželství. Přes svůj věk kypí energií, „mají se rádi, ale dovedou se pohádat, až jiskry lítají. A tak v celé přípravě zlaté svatby kolísají mezi dvěma extrémy. Od trochu komicky pozdní milenecké lásky až po přesvědčení, že tím, že se před padesáti lety spolu vzali, si jeden druhému zkazili život … Čekání na svatbu probíhá … ve znamení komických hádek a sporů … Zatím na smrt moc nemysleli, ale teď hlídají jeden druhého, každé zakašlání a každou rýmu, protože ten dědek stará si zase nevzal svetr a je schopen babičce pokazit zlatou svatbu jen tak ze zlomyslnosti.“ I když předchozí úryvek je z Kuncovy synopse, která během příprav doznala svých změn, přesto si můžeme o vzájemném sympatickém vztahu obou manželů udělat pěknou představu. Na cestě ke svatbě se do všeobecného zmatku přidávají další členové rodiny, dcera Anděla se zetěm Jardou (Slávka Budínová a Stanislav Remunda), kteří se bojí říct, že mají před rozvodem nebo jejich dcera Olga (Blanka Lormanová), která na tajno přijede za nimi, ale zmáčená skončí v domku traktoristy Ferdy Pařízka (Jiří Krampol). Všemu nasadí korunu sám děda Kubza, který se společně se synem Tondou vydá oslavit „poslední dny svobody“, ale ráno je před barákem pouze syn v úplně rozmláceném autě. A děda nikde. Všichni se domnívají, že strávil noc u místní koketní vdovy Tomečkové zvané Putifarka (Miriam Kantorková). Babička Kubzová reaguje okamžitě, žádná zlatá svatba, ale rozvod! Vše ale nakonec končí tak jak má. Její manžel je nalezen spící na posedu u lesa, svatba se uskuteční a všichni jsou šťastní. Pražáci Jarda s Andělou při pohledu na milostný pár se dokonce usmíří.

Vladimír Menšík je ve filmu poměrně často, zahrál si Pepu, manžela dcery Kubzových, řeznice Maři (Zdena Hadrbolcová), kteří bydlí společně s jejími rodiči. Je to dobrosrdečný bodrý chlapík, který se aktivně snaží najít svého ztraceného tchána a zařídí odklad obřadu. Je to také on, který ho nakonec najde spícího v lese. Svůj komický talent dostal pouze ve scéně s vdovou Putifarkou, kde hledá dědu Kubzu a musí přitom hrdinně čelit milostným návrhům vnadné ženy. Od září do listopadu strávil na filmu sedmnáct dní.

Postavy ve filmu mluví „kratce“, v duchu ostravského nářečí. Pro tyto účely byly všechny potřebné dialogy přepsány a v regionální výslovnosti namluveny Štěpánkou Ranošovou, herečkou divadla Petra Bezruče v Ostravě. Všichni herci se podvolili, až na Jiřího Sováka, představitele předsedy MNV:

„Točilo se v nářečí, v moravském. Láďa – roduvěrnej Moravan – to uměl, někteří herci taky, ale já se odmítl přetvařovat a mluvil jsem tak, jak mi zobák narostl – česky. Jaképak změkčování, když je to stejně špatně. Ní a ňú… Hrál tam taky Karel Effa a jako k předsedovi se ke mně lísal – a už se jelo na ostro. Povídá: ‚Hele, předsedo, já do tý tomboly dám toho králíka, ni?‘ Menšík stál vedle a povídá: ‚Ňúúú…‘ A Líra znovu odnesli…“ | Kopecká, Slávka: Smích a slzy Vladimíra Menšíka, s. 85.

Autor: David Liška | středa 13.10.2021 19:09 | karma článku: 8,93 | přečteno: 459x
  • Další články autora

David Liška

Naše bláznivá rodina

Když v polovině srpna 1967 končilo natáčení filmu Klec pro dva, byl Vladimír Menšík už u jiného filmového štábu, kde se věnoval roli tatínka Luďka Solničky v komedii Jana Valáška Naše bláznivá rodina. Ukázka z knižní monografie.

11.6.2023 v 20:02 | Karma: 7,50 | Přečteno: 231x | Diskuse| Kultura

David Liška

Komedie podle námětu Vladimíra Menšíka

U zrodu nápadu vytvářet a natáčet na základě Menšíkova vyprávění televizní inscenace stál Gustav Oplustil, s nímž Menšík již dříve spolupracoval, připomeňme třeba sérii scének pro Kabaret U zvonečku. [Ukázka z dokončené knihy]

24.10.2022 v 13:45 | Karma: 8,43 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík - film Dobří holubi se vracejí

Tragikomický příběh Dobří holubi se vracejí natočil Dušan Klein podle stejnojmenné knihy lékaře a spisovatele Ladislava Pecháčka. Další ukázka z připravované knižní monografie o Vladimíru Menšíkovi.

2.5.2022 v 11:50 | Karma: 15,58 | Přečteno: 499x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík ve filmu Bouřlivé víno

Ve známé komedii Bouřlivé víno ztvárnil Vladimír Menšík pravověrného progresivního komunistu, předsedu JZD Michala Janáka. Ukázka z připravované monografie.

24.1.2022 v 19:33 | Karma: 16,37 | Přečteno: 910x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík jako Jarda Středa ve filmu Maratón

V roce 1967 se Vladimír Menšík zúčastnil natáčení válečného filmu Maratón, kde se jeho postava Jardy Středy stává navigátorem sovětské Rudé armády, která spěchá osvobodit Prahu. Ukázka z připravované monografie o Vl. Menšíkovi.

26.7.2021 v 23:29 | Karma: 7,02 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 575x
Programátor se zájmem o historii a český film. Zajímá mě hlavně osoba Vladimíra Menšíka a dění ve filmu za slavné Barrandovské éry. Čerpám z výzkumu pro web vladimir-mensik.cz

Seznam rubrik