Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vladimír Menšík ve filmu Bouřlivé víno

Ve známé komedii Bouřlivé víno ztvárnil Vladimír Menšík pravověrného progresivního komunistu, předsedu JZD Michala Janáka. Ukázka z připravované monografie.
Bouřlivé víno, film z roku 1976

V květnu 1975 se Vladimír Menšík na měsíc přesunul na Jižní Moravu, aby zde pod režijním vedením Václava Vorlíčka začal ztvárňovat progresivního komunistu, předsedu Jednotného zemědělské družstva Michala Janáka. Režisér Václav Vorlíček tak následoval příkladu svých kolegů, kteří sice nepatřili k čelným oporám angažované socialistické kinematografie, museli však dostatečně prokázat, na které straně barikády stojí. Zatím se mu jako představiteli autora zábavných filmů povinné filmové projekty vyhýbaly, to ale skončilo v roce 1975, kdy společně s Milošem Macourkem museli z příkazu ředitele FSB Miloslava Fábery natočit novou adaptaci románu Svatý Michal spisovatele Jana Kozáka. Byl to nelehký úkol, všichni si ještě pamatovali první neúspěšný pokus z roku 1973, televizní inscenaci režiséra Antonína Dvořáka se Zdeňkem Buchvaldkem v hlavní roli, se kterou nebyla spokojena ani straně naklonění kritici.

Natáčení bylo náročné, dvě třetiny filmu se tvořily v exteriérech, z čehož největší část tvořily ty na Jižní Moravě v okolí Břeclavi (21. května – 22. června 1975), konkrétně v Břeclavi, Velkých Bílovicích, Kobylí, Pouzdřanech, Vrbici, menší část se pak odehrávala v Praze či jeho okolí a tři dny ve Vídni. Sem se Vladimír Menšík podíval 24. - 26. července, celkově pak jako představitel hlavní postavy na filmu strávil 34 dnů, v závěsu za ním byli představitelé emigranta Hrdličky a Kvasničky, Jiří Vala (33 dnů) a Zdeněk Kryzánek (30 dnů). Práce probíhaly celkem plynule, většina hlavních představitelů byla plně k dispozici, ovšem až na Vladimíra Menšíka, který musel přejíždět na Barrandov, kde se v zakázce pro švýcarskou televizní společnost zúčastňoval natáčení třináctidílného seriálu Chlapec s třinácti otci (Der Knabe mit den 13 Vätern). Jediné větší přerušení proběhlo dvacet dnů v srpnu kvůli plánovaným dovoleným herců a také z potřeby dohotovení staveb v jednom z barrandovských ateliérů.

Na filmu se podíleli i další známí herci, mezi nimi jmenujme třeba Ivu Janžurovou, kterou v roli Šmejkalové přesvědčují podnikaví sousedé, aby v nově otevřeném podniku pro cizince pro větší „světovost“ udělala striptýz, Otto Šimánka v postavě Kyselého (další z kompliců „podnikatele“ Kvasničky), Jaroslava Moučku, Vítězslava Jandáka nebo Františka Filipovského. Objevil se tady i malý Boleslav Skalski v roli Janákova syna Karlíka. Během pobytu na Jižní Moravě byli herci samozřejmě středem pozornosti místních občanů, z nichž někteří poskytovali pro potřeby filmařů své vinné sklípky, jiní se s nimi zase setkávali v místních družstvech. Václav Vorlíček vzpomíná, že tamní lid je velice pohostinný, a že když „Janžurka přišla k nějakému vinaři do sklípku, mohl se zbláznit blahem. Hned jí začal něco nabízet a prodávat … většina herců jezdila na natáčení s demižony a vozili si domů výborné víno za režijní cenu.“ Ve svém vyprávění si vzpomněl i na Vladimíra Menšíka:

Stalo se nám také, že jsme jednou natáčeli na mezi nedaleko bílovických vinných sklípků mezi vinicemi, čekali na sluníčko, když šel kolem nějaký stařík. Zastavil se u Menšíka, který tam něco vykládal, s tím, že ho – synka – zná z televize a že si s ním připije. A vyndal placatku slivovice. Menšík, sám rodák z jihomoravských Ivančic, byl tehdy ve stavu, kdy mu alkohol nebyl příliš vzdálen, a tak na jedno naklonění vzad dědovi lahvičku vyzunknul. Dědula ani nemrkl, a když viděl, že je herec při chuti, že má spřízněnou duši, odešel, a za chvíli se vrátil, přičemž na trakaři vezl celý soudek! Přímo tam ho mezi námi narazil a dal nám okoštovat. A my koštovali, koštovali a koštovali, až to na celém štábu a hercích bylo pořádně vidět … Popravdě, točit s připitým Menšíkem byla radost.1 Pokud to nepřehnal, byl stále stejný, na tom se nic nepoznalo. Samozřejmě se to nedalo absolvovat každý den, ale večerních pozvání do sklípků bylo požehnaně. | Vorlíček, Václav, Petr Macek: Pane, vy jste režisér, s. 118.

Jiří Tvrzník pokládá film Bouřlivé víno za vůbec nejlepší dosavadní politickou satiru, oceňuje, že Václav Vorlíček věnuje stejnou péči všem postavám, ať už jde o ty epizodní nebo hlavní, přičemž vyzdvihuje jak „znamenitého Vladimíra Menšíka v nelehké roli předsedy družstva, odhodlaného odolávat neustále rostoucímu přílivu agresivity svých sousedů a spolupracovníků“, tak třeba i Jiřího Valu, „českého povaleče žijícího ve Vídni, jenž správně odhadne chvíli, kdy lze v jeho vlasti na lidské hlouposti konečně vydělat“.

Připomeňme ještě, že ač se film Bouřlivé víno tváří jako komedie (a skvěle udělaná), přesto má jediné ideologické poselství - odsoudit "krizové" období konce šedesátých let, které vyústilo v "reakční" rok 1968 a ukázat, jací lidé chtěli převzít otěže v této zemi. Ve filmu je to příklad podnikavých občanů, kteří chtějí založit soukromé vinařské družstvo a prodávat víno sami. A tu se objeví další produkt období kolem roku 1968, ztracená existence  (zahraná Jiřím Valou), která se jen tak poflakuje po Vídni a nyní vidí příležitost, jak ve své rodné obci dát "novodobým kapitalistům" lekci a vydělat na jejich hlouposti. Konec je očekávaný, naivní hlupáci dostanou za vyučenou (vídeňský emigrant je okrade) a dojde na slova Michala Janáka, který vidí budoucnost v poctivé práci pro JZD.

Autor: David Liška | pondělí 24.1.2022 19:33 | karma článku: 16,37 | přečteno: 910x
  • Další články autora

David Liška

Naše bláznivá rodina

Když v polovině srpna 1967 končilo natáčení filmu Klec pro dva, byl Vladimír Menšík už u jiného filmového štábu, kde se věnoval roli tatínka Luďka Solničky v komedii Jana Valáška Naše bláznivá rodina. Ukázka z knižní monografie.

11.6.2023 v 20:02 | Karma: 7,50 | Přečteno: 231x | Diskuse| Kultura

David Liška

Komedie podle námětu Vladimíra Menšíka

U zrodu nápadu vytvářet a natáčet na základě Menšíkova vyprávění televizní inscenace stál Gustav Oplustil, s nímž Menšík již dříve spolupracoval, připomeňme třeba sérii scének pro Kabaret U zvonečku. [Ukázka z dokončené knihy]

24.10.2022 v 13:45 | Karma: 8,43 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík - film Dobří holubi se vracejí

Tragikomický příběh Dobří holubi se vracejí natočil Dušan Klein podle stejnojmenné knihy lékaře a spisovatele Ladislava Pecháčka. Další ukázka z připravované knižní monografie o Vladimíru Menšíkovi.

2.5.2022 v 11:50 | Karma: 15,58 | Přečteno: 499x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík ve filmu Zlatá svatba (rok 1971)

V září 1971 se na zakázku Československé televize a pod režijním vedením Jaroslava Macha začala natáčet veselohra z vesnického prostředí, jejíž ústředním motivem se staly zmatky kolem zlaté svatby babičky a dědečka Kubzových.

13.10.2021 v 19:09 | Karma: 8,93 | Přečteno: 459x | Diskuse| Kultura

David Liška

Vladimír Menšík jako Jarda Středa ve filmu Maratón

V roce 1967 se Vladimír Menšík zúčastnil natáčení válečného filmu Maratón, kde se jeho postava Jardy Středy stává navigátorem sovětské Rudé armády, která spěchá osvobodit Prahu. Ukázka z připravované monografie o Vl. Menšíkovi.

26.7.2021 v 23:29 | Karma: 7,02 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 575x
Programátor se zájmem o historii a český film. Zajímá mě hlavně osoba Vladimíra Menšíka a dění ve filmu za slavné Barrandovské éry. Čerpám z výzkumu pro web vladimir-mensik.cz

Seznam rubrik